Elämää Kotirauhassa

Miljöö

Lastenkotimme luonnonkaunis piha-alue antaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden peleihin ja leikkeihin. Pihassa on jalkapallokenttä sekä tilaa muihinkin pallopeleihin. Leikki-ikäiset lapset viihtyvät kiipeilytelineissä ja liukumäessä. Omat marjapensaat, omenapuut, luonnonniitty ja metsän välitön läheisyys mahdollistavat mielikuvituksellisten leikkien ja retkien tekemisen. Omassa rannassa voi kesäisin soudella, uida, saunoa rantasaunassa ja grillailla. Talvisin rantaan jäädytetään alue luistelua ja jääkiekkoa varten.

Arkielämää

Kotirauhassa työ perustuu vahvasti henkilökunnan ja nuorten väliseen vuorovaikutukseen. Keskeisenä työmenetelmänä Kotirauhassa on omahoitajasuhteeseen perustuva perhekeskeinen työskentelyote. Kotirauhassa huolehditaan lapsen arkielämän tarpeista ja säännöllisyydestä. Sijoitukseen ja saapumiseen liittyviä asioita käydään läpi lapsen iän ja kehitystason määrittämässä tahdissa. Lapselle on varattu oma kalustettu huone, jota hän saa sisustaa ja järjestää itselleen kotoisaksi.

Kotirauhan toimintakulttuuri antaa lapselle erilaisia mahdollisuuksia ja tilanteita harjoitella vuorovaikutustaitoja. Kotirauhassa toiminta perustuu tiiviiseen lapsen ja aikuisen yhdessäoloon. Koulu-, vapaa-aika, lomat ja retket ovat lapsille haastavia tilanteita, joissa työntekijöille tarjoutuu runsaasti mahdollisuuksia ohjata lasta sosiaalisissa taidoissaan. Kotirauhassa lapset osallistuvat erilaisiin keskusteluihin, neuvotteluihin ja selvittelyihin, joissa häntä ohjataan oman asiansa kertomiseen ja yhteisten sopimusten tekemiseen.

Harrastukset

Kannustamme lapsia ja nuoria harrastustoimintaan. Jokaiselle lapselle pyritään löytämään sellainen harrastus, josta hän on itse kiinnostunut ja motivoitunut.

Retket ja reissut

Kotirauhassa tehdään monenlaisia retkiä ympäri vuoden. Koulujen loma-aikoina tehdään erilaisia harrastusretkiä kuten laskettelu-, pyöräily- ja mökkiretkiä. Retkillä on monenlaisia tarkoituksia. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi rentoutumiseen, oppimiseen, ryhmäytymiseen tai tutustumiseen.