Tukea arkeen

Kotiin palaamiseen tähtäävää tukea

Yhtenä sijoituksen päämääristä on kasvattaa lapsen mahdollisuuksia palata kotiin. Kotiin palaamiseen ja perheen yhdistämiseen suuntaavaa toimintaa Kotirauhassa on muuan muassa:

LAPSET PUHEEKSI® -keskustelut

Lapset Puheeksi (LP®) on emeritaprofessori Tytti Solantauksen kehittämä ja Mieli ry:n koordinoima vapaaehtoinen keskustelumalli.

Lastenkodin johtaja Johannes Tsurkka on valtakunnallinen LP®-menetelmän kouluttaja.

Lapset Puheeksi® -keskustelun hyötyjä perheelle ovat lasten ja huoltajien vahvistunut yhteisymmärrys toistensa tarpeista, sekä vanhemmuuden taitojen kohentuminen mutta myös lapsen kehitysympäristön tervehtyminen.

Keskusteluissa keskitytään siihen, miten lapsen arki, haavoittuvuudet ja vahvuudet näyttäytyvät arjessa. Vanhempien kanssa pohditaan konkreettisia keinoja, joilla tukea lasta. Keskustelu on vapaaehtoista eli tarjolla mikäli vanhempi sitä meiltä pyytää, lämminhenkistä ja rakentavaa. Keskusteluista jää aina askelsuunnitelma vanhemmille sekä työkaluja, joiden avulla he voivat auttaa lastaan paremmin arjen tilanteissa. Halutessaan vanhemmat voivat kutsua koolle Lapset Puheeksi -neuvonpidon ja siihen lapselle tärkeitä muita aikuisia, vaikka koulusta, saadakseen lisätukea lapselleen. Lisätietoa LP:stä löytyy Mieli ry:n sivuilta.

SILTA® -tapaamiset

Halutessaan lapsen vanhemmat voivat tulla vapaaehtoisiin SILTA® -tapaamisiin. Niiden päätavoite on lapsen oman elämäntarinan eheytyminen, jossa lapsi nähdään oman tarinansa asiantuntijana ja vanhempi perheen tarinan kertojana omasta näkökulmastaan.

Silta-työskentely rakentaa yhteyden lapsen, vanhempien ja työntekijän välille, pyrkien löytämään tarinoita joita eivät hallitse huolet tai ongelmat. Useissa sijaishuollon prosesseissa sosiaalityö saattaa keskittyä haasteisiin, mutta Silta-keskusteluissa pyritään näkemään perheen ja lapsen voimavarat ja mahdollisuudet.

Silta-mallissa elämänjanatyöskentely auttaa konkreettisesti hahmottamaan lapsen elämäntapahtumia ajan kuluessa, alkaen esimerkiksi lapsen vanhempien tapaamisesta ja jatkuen sijoituksen jälkeiseen tulevaisuuteen. Sukupuutyöskentelyssä sen sijaan laajennetaan näkökulmaa lapsen ja vanhempien välisestä suhteesta suvun elämään. Sukupuun tekeminen voi tuoda esiin merkittävää tietoa perheen ja suvun historiasta, antaen valoa aiemmin kertomatta jääneille ristiriidoille, selviytymistarinoille ja lahjakkuuksille. Työskentelyn kautta löytyy uusia näkökulmia, jotka vahvistavat lapsen ja vanhempien selviytymiskykyä tulevaisuuden haasteissa, näin auttaen ymmärtämään perheen juuria ja vahvistaen vuorovaikutusta.

Perhetyö

Työmuoto, jossa lapsi ja perhe saavat lämpimän, välittävän ja ammattitaitoisen tuen elämän haasteisiin. Kotirauha on turvallinen tukipilari, joka auttaa perheitä löytämään tien kohti tasapainoisempaa ja tyytyväisempää arkea. Kotirauhan perhetyö yhdistää käytännön avun ja psykososiaalisen tuen – yhdessä teemme arjesta hallittavampaa ja tuemme vanhempia heidän tärkeässä kasvatustehtävässään.

Meidän sydämessämme on aina lapsiperheiden etu ja teemme tiivistä yhteistyötä perheiden kanssa, kuunnellen, kannustaen ja tukien heitä matkalla kohti vahvempaa tulevaisuutta. Kotiin vietävä perhetyö, hyödyntäen esimerkiksi Lapset puheeksi® -keskusteluita, voi olla juuri se kaivattu helpotus arjen paineiden keskellä.

Kotirauhassa perhetukiasuntomme tarjoaa rauhallisen ympäristön, jossa järjestämme tuettuja ja valvottuja tapaamisia. Avohuollon tukitoimena järjestettävät perhesijoitukset tähtäävät perheiden voimaannuttamiseen ja nopeaan paluuseen takaisin kotiin. Jokainen sijoitus on askel kohti perheen yhtenäisyyden ja hyvinvoinnin palauttamista.

Jälkihuolto

Jälkihuolto Kotirauhassa on nuoren yksilöllisiin tarpeisiin räätälöityä tukea, joka suunnitellaan yhdessä vanhempien ja viranomaisten kanssa.

Tavoitteena on auttaa nuorta valmistautumaan itsenäiseen elämään, tukien arjessa selviytymisessä ja elämänhallinnan taidoissa. Tarjoamme henkilökohtaista neuvontaa ja ohjausta, auttaen nuorta niin taloudellisissa kysymyksissä kuin omien voimavarojen ja tulevaisuuden suunnitelmien löytämisessä. Jälkihuolto on kokonaisvaltaista tukea, jossa nuoren toiveet ja tarpeet ovat keskiössä, mahdollistaen sujuvan siirtymän kohti itsenäistä ja tasapainoista elämää. Kotirauhan kiinteistön yhteydessä oleva itsenäistyvän nuoren asunto on omiaan jälkihuoltona tapahtuvaan itsenäisemmän elämän harjoitteluun turvallisessa ja tutussa pihapiirissä.

Tukihenkilötoiminta

Tukihenkilötoiminta on arvokasta ja merkityksellistä tukea lapsille, jotka ovat olleet sijoituksessa Lastenkoti Kotirauhassa. Toiminnan tavoitteena on tarjota turvallinen aikuinen, joka tukee lapsen kasvua ja kehitystä arkielämän haasteissa. Tukihenkilö tapaa lasta säännöllisesti lapsen omassa ympäristössä, ja tapaamiset rakentuvat yhteisen tekemisen ja harrastusten ympärille, luoden hetkiä, joissa lapsi voi saada tukea ja rohkaisua elämän eri tilanteisiin. Tukihenkilön rooli mukautuu lapsen yksilöllisten tarpeiden mukaan, ja toiminnan kautta lapselle avautuu mahdollisuus löytää uusia voimavaroja, iloa ja itsevarmuutta tulevaisuuteen.